makelaar huis kopen

Wil je een eigen huis kopen? Zo kom je erachter of je je het kunt veroorloven

Het kopen van een huis is een grote financiële verplichting en het is van tevoren goed om te weten waar je aan begint. Er zijn een paar factoren die van invloed kunnen zijn op het feit of je je het kopen van een eigen huis kunt veroorloven. Zelfs als je jarenlang gespaard hebt, kan het namelijk nog zijn dat een eigen huis kopen financieel lastig wordt. In dit artikel geef ik je een aantal tips over hoe je erachter kunt komen of een eigen huis kopen mogelijk is.

Praat met je financieel adviseur

In het proces van een huis kopen is het altijd goed en nuttig om met een financieel adviseur te praten over je vermogen en over de mogelijkheden om een huis te kopen. Een financieel adviseur is een professional met een vergunning om jou te helpen je financiële toekomst te plannen. Hij kan naar je totale financiële plaatje kijken en kan samen met jou inschatten of het kopen van een huis tot de mogelijkheden behoort. Ook kan hij of zij je advies geven over de prijsklasse waarin je kunt kijken. Kies bij voorkeur voor een adviseur die de omgeving waar jij wilt kopen kent. Wil je bijvoorbeeld een huis kopen in Hoogeveen, dan is het het handigst om ook een adviseur in die regio te hebben.

Controleer je bestaande spaargeld

Voordat je naar huizen gaat kijken, is het misschien een goed idee om eerst te kijken hoeveel geld je hebt gespaard en kan investeren in een huis. Bij het kopen van een huis zit je altijd vast aan bepaalde kosten waar je in één keer aan moet voldoen. Denk hierbij aan een bepaald percentage dat je aan kosten koper betaalt of aan kosten die je aan de inrichting kwijt bent. Je kunt naar je spaargeld kijken en zien hoeveel je momenteel hebt gespaard voor een huis. Koop je samen een huis, dan is het belangrijk dat jouw partner ook voldoende te besteden heeft of dat jullie dit samen kunnen regelen. 

Controleer of je voldoende geld hebt voor de maandelijkse kosten

Wanneer je een huis koopt met een hypotheek, dan zit je vast aan maandelijkse lasten. Je hypotheek zal dan ook een grote kostenpost worden om iedere maand een klein gedeelte van je huis af te lossen. Het is goed om van tevoren te berekenen of je deze kosten, maar ook de andere kosten kunt betalen per maand. Denk bijvoorbeeld ook aan energiekosten die komen kijken bij het kopen van een huis. Door je kosten en inkomsten met elkaar af te wegen kun je kijken of je voldoende overhoudt.