verhuizen

Aflossingsvrije hypotheek steeds populairder, maar waarom?

De aflossingsvrije hypotheek is populairder geworden. Uit cijfers van De Hypotheker blijkt dat het aantal jonge huizenkopers met een (deels) aflossingsvrije hypotheek in een jaar is toegenomen met 14 procent. En dit is te verklaren, want in de huidige markt, met een extreem lage rentestand en almaar stijgende huizenprijzen, zijn lagere maandlasten zeker voor starters aantrekkelijk. Maar is het uiteindelijk wel verstandig om aflossingsvrij te lenen? Waarom zou je het wel of juist niet doen? iQ Makelaars vertelt er meer over.

De aflossingsvrije hypotheek

Zoals de naam al zegt, ben je met een aflossingsvrije hypotheek niet verplicht om tussentijds af te lossen. Wanneer je dit wilt, kun je gedurende de looptijd wel aflossingen doen, maar in principe betaal je tussentijds alleen hypotheekrente. De lening wordt aan het einde van de looptijd in één keer afgelost. In januari 2013 is besloten dat een aflossingsvrije hypotheek maximaal 50 procent van de woningwaarde mag zijn, en bovendien is de hypotheekrente sinds dat jaar niet meer aftrekbaar. Mensen die vóór 2013 een aflossingsvrije hypotheek afsloten, mogen deze echter wel meenemen in een nieuwe hypotheek, waarmee ze dezelfde regels omtrent fiscaal voordeel behouden. Hierdoor waren het tot voor kort ook vooral deze mensen die een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Toch blijkt nu dat er ook steeds meer jongere mensen en starters zijn die voor deze vorm van hypotheek kiezen.

Voor- en nadelen van aflossingsvrij lenen

Voor veel jonge huizenkopers is het voordelig om (deels) aflossingsvrij te lenen vanwege de vermindering in maandlasten. Zij genieten hierdoor weliswaar geen fiscaal voordeel, maar door de gunstige rentestand en stijgende woningprijzen weegt dit voor veel starters niet op tegen de voordelen van lage maandlasten. Tegelijkertijd brengt de aflossingsvrije hypotheek wel financiële risico’s met zich mee. Doordat jonge mensen vaak een relatief hoge lening nemen en ze minder snel aflossen, blijft er bij verkoop van het huis een hoge hypotheekschuld over. Ook is het niet altijd vanzelfsprekend dat men aan het einde van de looptijd voldoende geld gespaard heeft om de lening in één keer af te lossen. Daarnaast kan de hypotheekrente met de jaren kan stijgen, en kan de woning in waarde dalen. Het is verstandig om met een hypotheekadviseur in gesprek te gaan voordat je een hypotheek afsluit, om zo inzicht te krijgen in de mogelijkheden en risico’s in jouw persoonlijke situatie.

iQ Makelaars: advies en begeleiding

Wanneer je van plan bent een huis te kopen en een hypotheek af te sluiten, is het altijd belangrijk om hier professionele begeleiding bij te ontvangen. iQ Makelaars helpt je hierbij graag. Wij zorgen voor persoonlijk advies bij het afsluiten van een hypotheek, zodat je goed geïnformeerd bent en een weloverwogen keuze kunt maken. Maar ook tijdens het gehele aankoopproces kunnen we je ondersteunen, van de zoektocht tot de onderhandelingen en overeenkomst. Wij doen er altijd alles aan om voor jou het beste resultaat te behalen! Wil je meer weten over hypotheken, of ben je benieuwd naar wat we bij iQ Makelaars voor jou kunnen doen? Bekijk dan eens onze website, of neem contact met ons op. Wij staan voor je klaar!