iQ Makelaars Almelo

Zonnepanelen en isolatie hebben positief effect op verkoopprijs

Bij iQ Makelaars merken we dat de verkoopbaarheid van woningen sterk verbeterd wordt door verduurzaming. En we zijn niet de enigen: een recent rapport wijst uit dat de verkoopprijs en verkooptijd van woningen positief beïnvloed worden door goede isolatie en zonnepanelen. De Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) en de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) hebben onderzoek gedaan naar het effect van verschillende energiebesparende maatregelen. Uit dit onderzoek, uitgevoerd onder bijna 600 makelaars, blijkt dat zonnepanelen en isolatie de belangrijkste factoren zijn die bijdragen aan een betere verkoopbaarheid van huizen. iQ Makelaars vertelt er meer over.

Zonnepanelen en isolatie: meest belangrijk

Duurzaamheid speelt tegenwoordig een steeds grotere rol op de woningmarkt. Ook de NVM en NVDE concluderen in hun onderzoek dat deze trend voorlopig zal blijven doorzetten. Wel toont het onderzoek aan dat duurzaamheid een belangrijker punt is in landelijke gebieden dan in de stad. Over het algemeen blijkt uit het rapport dat woningisolatie en de aanwezigheid van zonnepanelen voor kopers van een nieuwe woning de belangrijkste factoren zijn, en deze hebben dan ook de meeste invloed op zowel de verkoopprijs als de termijn waarbinnen de woning verkocht wordt. Zo geeft 82% van de makelaars aan dat potentiële kopers de aanwezigheid van dakisolatie (zeer) belangrijk vinden, en 51% geeft hetzelfde aan voor zonnepanelen.

Opvallend is dat het energielabel volgens de makelaars weinig effect lijkt te hebben op de verkoopbaarheid, ondanks dat deze vaak gebruikt wordt om een woning te promoten. Een meerderheid van 56% geeft aan dat het energielabel niet of vaker niet dan wel een gunstig effect heeft op de verkoopsnelheid van een huis. Daarnaast hebben ook zonneboilers en stadsverwarming weinig invloed op verkoopprijs en verkooptermijn.

Je huis verduurzamen: iQ Makelaars helpt je graag!

Ook bij iQ Makelaars zien we dat duurzaamheid voor steeds meer woningzoekenden een belangrijk punt is, en daarom loont het altijd om je woning te verduurzamen. Maar duurzaamheid is niet alleen van belang wanneer je een huis wilt verkopen: ook voor jezelf als woningeigenaar heeft een hogere energiezuinigheid veel voordelen. Een zuinige woning zorgt voor een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot. Uiteindelijk is het dus beter voor het milieu én voor je eigen portemonnee. Wil je meer weten over verduurzaming, of ben je benieuwd naar het energielabel van jouw woning? Neem dan gerust contact op met iQ Makelaars. Wij helpen je graag aan advies van een gecertificeerde energieadviseur.